Σ. Βαρδάκης: «Στηρίζουμε τις γυναίκες στον αγώνα τους για αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα για όλους»

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

 Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

Το 19ο αιώνα, παρουσιάζεται το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού, με στόχο την εξάλειψη κάθε φυλετικής ανισότητας. Από το τέλος του 19ου αιώνα, αρχίζει η γυναίκα σε όλο τον κόσμο να αποκτά δικαιώματα ψήφου και να διεκδικεί θέση στα δημόσια και κυβερνητικά αξιώματα.

 Στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη ένα δυναμικό κίνημα διεκδίκησης της γυναικείας ψήφου από τις «σουφραζέτες».

Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, η απόλυτη ισότητα αποτελεί ουτοπία. Η δουλεία και η εμπορία προσώπων (κυρίως γυναικών) ανθούν.

Η 8η Μάρτη υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα των γυναικών για ελευθερία και ισότητα, τη διεκδίκηση ελεύθερης πρόσβασης και ίσης αντιμετώπισης σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, σε κάθε έναν από τους διαφορετικούς ρόλους που επιτελούν, για όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Οι γυναίκες σήμερα αγωνίζονται για την εξάλειψη της βίας εναντίον τους, την ίση αμοιβή στην εργασία, τον έλεγχο στο σώμα τους, την ίση συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ο αγώνας των γυναικών τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία καθώς η επέλαση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού προάγει τις εργασιακές-μισθολογικές ανισότητες εις βάρος τους, την περιστολή του κράτους πρόνοιας σε βάρος της μητέρας και της γυναίκας μονογονέα, τη σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών στην εργασία, στο δημόσιο χώρο, στην οικία, προάγει τη βία, με πρόφαση πατροπαράδοτα στερεοτύπα και προκαταλήψεις που αναπαράγονται με τρόπο που μας  γυρνάει σε σκοτεινές εποχές. 

Το φεμινιστικό κίνημα συνδέει τον αγώνα του και με την υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, γιατί στην κλιματική κρίση, στους πολέμους και την προσφυγιά, τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες.

Στηρίζουμε τις γυναίκες στον αγώνα τους, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα για όλους!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί